Helping people


Ze staat op de cover van Yoga Journal, ze is de lerares van Deepak Chopra en wordt de ‘yoga rebel’ genoemd. Tara Stiles is geen onbekende in de yogawereld. Door vele Youtube filmpjes maakte ze yoga toegankelijk voor het grotere publiek. Van een simpel meisje in een klein dorp schopte ze het tot de toplaag van de yogaleraren. Strala Yoga is de studio die ze startte in het centrum van New York. ‘Strala’ werd meer dan een studio ook een yogastijl die nu over de wereld aan het verspreiden is.

Ik heb net een week Strala achter de rug en mag nu Tara interviewen. Zenuwachtig sta ik met mijn honderden vragen in de hand te wachten in de hal van het gebouw waarin de studio zich bevindt. Een kwartier te laat komt ze binnengewandeld. Ze is net terug van Chicago voor werk. Haar vliegtuig had vertraging, dus ze is echt nog maar net aangekomen in New York. Ik stel meteen voor om onze afspraak te verplaatsen, zodat ze wat kan rusten. Maar ze stond erop om het interview te laten doorgaan. We haalden een koffie on the go –uiteraard, we zijn New York – en ik nam haar mee naar het appartement waar ik verbleef. In kleermakerszit zaten we op de gezellige mat van mijn living. Die cover girl van Yoga Journal, die ik kende van Youtube, en ik. Casual. Wat kan het leven toch vreemde en o-zo boeiende verrassingen in petto hebben.

 

Wat is je passie?

Ik denk dat het simpelweg mijn passie is om mensen te helpen. Yoga is één uitdrukking daarvan, maar er zijn veel meer. Sinds ik klein was, wilde ik al mensen helpen. (lacht) Ik doneerde het geld dat ik verdiende aan het goede doel of raapte stenen op en gaf die aan de armen. Hoe ik iets zinvol kon doen, was nog niet duidelijk. Maar ik weet dat iedereen iets speciaals heeft, en als je ontdekt wat dat is, kan je daar iets geweldigs mee doen.

Als kind mediteerde ik al in het bos. En wat later in mijn jeugd werd ik danseres. Dat was zo leuk. Ik voelde dat ik het publiek hielp lachen of beter deed voelen. Maar aan het einde van de dag voelde het vreemd aan dat ik enkel die 1000 mensen in het publiek hielp. Het was beperkt tot die ervaring. Ik voelde dat ik wilde dansen mét de mensen in plaats van voor de mensen.

 

Ik weet dat iedereen iets speciaals heeft. Als je ontdekt wat dat is, kan je daar geweldige dingen mee doen!

 

Dus ging je een yogaopleiding volgen?

Ik leerde het op mezelf, wat niet normaal is denk ik. Ik was in het in het bos mijn lichaam aan het bewegen en ontdekte wat er zalig aanvoelde. Yoga is als een vijfde element. Het zit al in je en je hoeft het gewoon te ervaren. Ik wist niet dat ik yoga aan het doen was, maar wanneer we tijdens mijn balletopleiding een yoga les kregen, wist ik meteen: dit is het!!! Ik was er helemaal voor gewonnen.

Vanaf dan begon ik te ontdekken. Een beetje zoals jou ging ik overal heen en deed ik alles. Ik ontmoette veel mensen en probeerde op alle verschillende plaatsen lessen uit. Ik bleef gewoon gaan.

Toen ik naar New York verhuisde was yoga nog niet populair. Er was één vrouw met een brochure voor de enige lerarenopleiding die er toen bestond. Het was vreemd, maar ik was geïnteresseerd en volgde de cursus. Ook al kon ik mezelf niet plaatsen in dat systeem, het gaf me veel ideeën voor hoe ik een ander systeem kon bouwen.

Eén van de studenten van de training opende haar eigen studio en iedereen begon er les te geven. Ik deed veel verschillende dingen in die tijd (modelleren, reclamespots,…) en ik kon me niet inbeelden dat ik iedere maandag om zeven uur les zou geven. Dat was in 2000. Het was pas zeven jaar later in 2007 dat ik begon les te geven.
 

onderwerp van de foto

 

Wat deed je ondertussen?

Wanneer vrienden rugpijn hadden, ging ik naar hen thuis en leidde ik hen door een yoga ‘ding’. Maar dat was allemaal heel casual. Het was niet gestructureerd en het duurde zolang het moest duren. Ik deed het voor mijn plezier. Mijn geld verdiende ik met TV spots. Dat was echt leuk!
 

Hoe werd yoga je fulltime job?

Doordat ik in TV spots meedeed, had ik veel vrije tijd. Het is zoals de lotto winnen. Dus spendeerde ik meer en meer tijd aan mensen helpen via beweging, yoga en meditatie. Mensen waarmee ik dat deed, begonnen het aan hun vrienden door te vertellen, omdat ze zich geweldig voelden. Het evolueerde naar een netwerk van mensen die lessen bij me wilden volgen. De vrienden aan wie ik les gaf zeiden dat ik er wat geld voor moest vragen. Toen ik dat deed, realiseerde ik me na een tijd dat ik er genoeg geld mee verdiende om mijn rekeningen te kunnen betalen. Geweldig hoe dat gebeurde!

Daarnaast blogde ik ook veel. Dingen zoals: help ik ben verslaafd aan Facebook: yoga bewegingen die je kunnen helpen. Het was het begin van bloggen via het internet, vooral bloggen over gezondheid en yoga op een grappige manier. Zo maakte ik ook een artikel: yoga voor George Bush. Ik ben totaal niet politiek, maar ik dacht aan hoe kan ik dit doen voor dat soort wereld.

Dan waren er ook nog mijn Youtube video’s die vrij populair werden. In het begin stopten alle mensen van mijn training met praten tegen me. Ze vonden het schandalig dat ik yoga video’s op Youtube plaatste. Maar ik zag dat anders. Waarom zou je yoga niet met meer mensen willen delen? Dus begon ik al die dingen te doen voor iemand anders dat deed. Nu willen al die mensen met me bevriend zijn. (lacht)

 

Je krijgt nog steeds veel kritiek. Is dat niet hard?

Ik probeer er niet naar te luisteren. (lacht) Op het einde van de dag denk ik dat die kritiek er is enkel is, omdat ik dingen doe die anderen misschien ook willen doen. Enkel hebben ze zelf nog niet de weg gevonden om het te doen. Moesten ze zelf iets doen wat ze graag doen, zouden ze niet kwaad op me zijn.
 

Waren er hindernissen bij het volgen van je passie?

Het is allemaal zo natuurlijk gegroeid. In het begin had ik geen groot einddoel. Nu is er meer structuur, omdat er meer mensen bij betrokken zijn. In het begin was ik het alleen. Als ik zou falen, zou ik gewoon een job zoeken. Ik was niet bezorgd, ik deed gewoon mijn best.
 

Hoe creëerde je je merk ‘Strala’?

Daar moest ik op een gegeven moment mee beginnen. Alles bleef maar groeien en meer en meer mensen wilden met me samenwerken. Iedereen bleef zeggen ‘We houden van je omdat je yoga brengt, maar op een toffe manier. Het is yoga, maar het is anders.’ Het was yoga zonder het Sanskrit, yoga met coole muziek, yoga waarbij je de poses niet hoefde doen als je het niet wilde. Maar ik wilde niet dat het de yoga ‘zonder’ werd, want ik had niet het gevoel dat er iets ontbrak. Het was het moment dat ik moest uitzoeken wat die andere aanpak precies was. Op dat moment werd ‘Strala’ geboren. Het is vrijheid van bewegen, connectie met jezelf en een herinnering om te voelen.
 

Ja, ik heb veel gelezen. Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: het antwoord zit vanbinnen.

 

Je praat niet over de filosofie van de yoga in je lessen, maar lees je er zelf over?

Ja, ik heb veel gelezen. Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: het antwoord zit vanbinnen. Het is er al. Ik denk dat de misvatting is dat je het van een Guru moet krijgen of van ergens anders.

 

Hoe is het voor jou om zo bekend te zijn?

Het leuke eraan is als mensen op straat enthousiast naar je toekomen omdat ze zichzelf hebben kunnen helpen. Ze hebben altijd een verhaal. Ik denk dat dat het tegenovergestelde is als bij acteurs. Mensen komen naar je toe met verhalen over hén. ‘Ik had een eetstoornis en je video’s hebben me geholpen. Ik heb het uitgemaakt met die man omdat hij een eikel was. Ik heb een betere job gevonden.’ Dat was exact wat ik wilde doen als klein kind. Het maakt me dus ontzettend gelukkig!
 

onderwerp van de foto

 

Is het soms niet moeilijk dat je zo veel van je persoonlijk leven moet delen met de wereld?

Ik heb altijd van het idee gehouden van te delen in plaats van te projecteren. Ik heb bekende vrienden bij wie de managers hun Instagram profiel beheren en dat is goed omdat zij druk bezig zijn met films en dergelijke. Maar voor mij doet iets leuk en opkrikkend delen me goed. Ik blijf me wel bewust van niet verslaafd te worden aan mijn smartphone. Zolang het licht en leuk blijft, hou ik ervan. Ik zie connecteren via het internet als een extra middel om mensen te helpen.

 

Wat is het moeilijkste aan je job?

Op dit moment voel ik me voor veel mensen verantwoordelijk die Strala lessen geven over de hele wereld. Ik moet een manier vinden om een grip te krijgen op het merk en controle te hebben over de uitbreiding ervan. Want het loopt als een trein op dit moment. Die trein vertragen is niet makkelijk. Ik tekende, bij wijze van spreken, al om dingen te doen voor de rest van mijn leven. Hoe meer je doet, hoe meer opportuniteiten er komen. Veel bedrijven willen investeren. De juiste opportuniteiten kiezen, is niet altijd makkelijk. Ik zei net nog nee tegen een ochtendshow in Washington, omdat ik daar niet voor één dag naartoe wilde. Ik moet er de dingen uitkiezen die zinvol zijn.

 

Heb je nog wel tijd voor je eigen yoga practice?

Ja, ik ga gewoon naar de studio en volg er een les. En ik doe ook yoga in hotels. Er is altijd wel tijd. Ik heb het gevoel dat hoewel iedereen het druk heeft, er altijd tijd is.

 

onderwerp van de foto

 

Heb je het gevoel dat er iets aan het veranderen is in de wereld?

Ja, zonder twijfel. Mensen zijn gefrustreerd. Maar daarin zit een opportuniteit. Ik hou van het idee van plaats maken. Hoe meer ruimte je vanbinnen hebt, hoe vriendelijker je tegen iedereen kan zijn. Dat is waarom ik al die dingen via mijn video’s wil communiceren. Er zijn verschillende manieren waarop mensen die ruimte kunnen krijgen. Als iemand op de luchthaven naar me toekomt en zegt “ik volg je lessen via je video’s en voel me geweldig!” denk ik meteen dat niet enkel die persoon zich beter voelt, maar al de mensen waarmee die persoon in contact komt. Dus ja, mensen zijn gestresseerd, maar er is een grote mogelijkheid om hen beter te doen voelen. Weet gewoon dat het niet zo moeilijk is.
 

Als ik zou falen, zou ik gewoon een job zoeken. Ik was niet bezorgd, ik deed gewoon mijn best.

 

Vind je dat mensen vaker hun passie moeten volgen?

Ja, dat is heel belangrijk. Maar ik denk dat het meer gaat om je interesses volgen, laat ze in je leven doorsijpelen en zie wat er gebeurt. Leg er geen druk op dat het je job moet worden. Het lijkt iets van de stad, dat mensen gestresseerd geraken over hun passie.

Een van de redenen waarom dingen altijd werkten in mijn leven tot nu toe, was dat ik in het begin geen business plan had. Ik was gewoon enorm geïnteresseerd in mensen op deze manier te helpen en probeerde iets uit. Maar ik dacht steeds: ‘als niemand komt, stop ik en ga ik iets anders doen’. De druk om te presteren was er niet. Ik wist dat het hard werken zou zijn, dus ik was niet lui. Maar ik ben er niet aan begonnen om bekend of rijk te worden.

 

Op een bepaald manier help je mensen bij het vinden van hun passie.

Ik denk dat het ieders job is om uit te zoeken welke unieke gave ze hebben en daar iets mee te doen. Ik vroeg me af wat dat ding binnen in me was en hoe ik dat vorm kon geven in plaats van het enkel een gevoel te laten zijn. Want anders zou dat gevoel gewoon weggaan. Het jammere is, dat het bij veel mensen zo verdwijnt. Het leuke is dat ik het gevoel heb dat met wat nu doen bij Strala, we mensen helpen meer te luisteren naar dat gevoel binnenin. Het is geweldig om te zien hoe mensen vaak vol ideeën uit een yoga les komen. Ze voelen zich creatief, geïnspireerd en zelfzeker. Ik heb de afgelopen jaren zo veel mensen gezien die vonden wat ze wilden doen en het ook deden. Dat is zo cool om te zien! En het zat allemaal gewoon al in hen. Ik toon hen enkel de weg, maar uiteindelijk helpen ze zichzelf.
 

Denk je dat mensen uit hun comfortzone moeten komen om hun passie te volgen?

Voor mij gaat het meer om een verruiming van het idee van wat je comfortzone is. Want als je uit je comfortzone stapt, functioneer je niet goed, volgens mij. Het is leren vertrouwd geraken met die nieuwe sensaties. Ik zou ze niet oncomfortabel noemen. Dat is zoals lang in een chair pose staan. Je voelt je dijen branden. Maar je bent veilig, je dijen gaan er niet afvallen. Het is enkel een sensatie.

 

 ◊

Is die sensatie van het leven niet geweldig? Uiteindelijk is dat wat het allemaal is: één grote sensatie. We kiezen ervoor hoe we ons voelen. Enkel wijzelf zijn daar verantwoordelijk voor. Niet te hard geven om wat anderen denken, heeft Tara gebracht waar ze nu staat. Ik heb altijd van rebellen gehouden. Ze volgde haar gevoel vanbinnen en de dingen die haar passioneerden. Zonder er druk op te leggen om er haar job van te maken. Dat is een belangrijk punt, want daar die druk kan je passie snel verloren gaan.

 

Bedankt Tara!

 

Thanks Tara!

Sophie Snoeckx
About me

GERELATEERDE BERICHTEN

swimming-dog-
Waar ben je eigenlijk mee bezig?
08 - 02 - 2016
Authenticiteitsdrang
Authenticiteitsdrang
06 - 01 - 2016
c86e08d8c85b37218e55b881f1896e3d
Waarom we doen wat we doen
30 - 11 - 2015
Improfestival
Mijn eerste improvisatie festival
16 - 11 - 2015
Vipassana_web
Mijn Vipassana experiment
01 - 06 - 2015
MijnAvontuurlijksteReis_web
Mijn avontuurlijkste reis
11 - 05 - 2015
DSC_4549-web 4
Een les in The School of Life
07 - 11 - 2014
DSC07135
Prison Yoga
08 - 10 - 2014
NewYork_web
The illusion of New York
11 - 09 - 2014

REAGEER

Je e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *