DANCING


Van dansen je beroep maken is niet makkelijk. De Gentse Naomi Schatteman bewijst dat het met de nodige portie doorzettingsvermogen mogelijk is. Ze is freelance choreografe en danseres en startte haar eigen ‘artistieke huis’, Maison Mademoiselle. Via dit figuurlijke huis fleurt ze vele events op met onder andere hostessen, danseressen, choreografie, make-up, styling, ontwerp en uitwerking van een party-concept en regie. Onlangs deed ze nog de choreografie voor de serie Crimi Clowns. Een creatieve duizendpoot, zo veel is duidelijk.

Met rode lippen en een eigenwijze, glamoureuze kledingstijl opent ze de deur voor me. Een stijlvolle mademoiselle die erg zelfzeker voor de dag komt. De zakenvrouw in haar laat ons meteen aan het interview beginnen.

 

Wat wilde je als klein meisje worden?

Ik wist altijd al wel dat ik wilde dansen, op een podium staan en mensen entertainen. Op mijn 4 en een half ben ik met ballet begonnen. Ik groeide op bij mijn grootmoeder en daar moesten de tafels en stoelen aan de kant om plaats te maken voor mijn shows. Dan zei ik: ‘Oké, ik kom nu op het podium en jullie moeten zeggen van Oh wat een mooie danseres.’ (lacht) Dus ik was er altijd al mee bezig.
Op mijn twaalf maakte ik mijn eerste choreografie: een klassiek stuk op housemuziek. Dat was heel vooruitstrevend, zeker voor de jaren tachtig.

 

onderwerp van de foto
 

Hoe ben je erin geslaagd om van je passie je beroep te maken?

Ik heb eerst veel rotjobkes gedaan: kuisen, toiletmadam op de Gentse Feesten, verkopen in een kledingwinkel. En dan… ja ik luister zoveel mogelijk naar mijn inner voice, en ik voelde dat ik moest meedoen aan Miss Sports Belgium. Iedereen verklaarde mij gek. Maar mijn gevoel zei dat ik dat moest doen. Via de vorige winnares leerde ik een basketballer kennen, die me vroeg of ik de choreografie van hun cheerleaders wilde verzorgen.

Kort daarna was er het dertigjarig bestaan van de kunsthumaniora en werd er mij gevraagd iets te doen met mijn cheerleaders. Natuurlijk wilde ik graag iets in elkaar steken, maar niet met cheerleaders, dat was niet echt mijn ding. Dat was het moment waarop ik  met mijn concept ‘Les Mademoiselles’ gestart ben.
Culture Club (bekende discotheek in Gent) bestond in die periode ook 7 jaar. Toen ik aan een vriend zei dat het geweldig zou zijn om op hun verjaardagsevent iets te mogen doen met mijn dansers, kreeg ik kort daarop een mail van de manager. ‘Tof nieuw concept, Naomi. Kom je niet optreden in Culture Club?’

Mijn gevoel had me dus echt op het juiste pad gebracht. Vanaf dan is de bal gaan rollen.

 

Les Mademoiselles is Maison Mademoiselle geworden, een artistiek huis dat meer aanbiedt dan dans alleen. Hoe is het zo geëvolueerd?

Ik volgde ook een avondopleiding Kleur- en Stijlconsulent, puur uit interesse. Mijn lerares raadde me aan om visagie te doen. Ze vond dat ik daar aanleg voor had. Nooit eerder was het bij me opgekomen om dat te gaan doen. Ik vond make-up wel leuk, maar niet dat ik daar super geïnteresseerd in was. Toch ben ik het gaan volgen met het idee dat het wel leuk zou zijn mijn eigen dansers te kunnen schminken en zo geld uit te sparen. Dat bleek een goede keuze te zijn. Een kennis van me had een productiehuis, waar ik ben beginnen schminken. En dan voor Humo en veel andere klanten. De opdrachten stroomden binnen. Ik moest een keuze maken om dat allemaal te kunnen bolwerken en besloot alles te verzamelen onder een artistiek huis. Maison Mademoiselle is dus zowel hostessen, danseressen, concepten, make-up en styling. Alles onder één dak.

 

De maatschappij verwacht dat je meteen en nine-to-five job doet, maar ik moest mezelf eerst nog zoeken.

 

Hoe moeilijk was de tijd waarin je die minder leuke jobs deed voor je?

Heel moeilijk. Dat woog zwaar door op mijn relatie. De maatschappij verwacht dat je meteen een nine-to-five job doet, maar ik moest mezelf eerst nog zoeken. Ik voelde me echt niet gelukkig. Nu heb ik zo veel meer stress en slaap ik soms echt letterlijk niet door alles wat ik aan mijn hoofd heb. Maar ik ben gelukkig. Voordien was ik op de dool. Hier en daar ging ik een week werken. Ik wist niet wat ik wilde doen, was tevreden met wat ik had. Maar dat hoort bij het proces van je weg zoeken, zeker?

 

onderwerp van de foto

Moodbord dansopdracht. Gemaakt door Naomi.

 

Je hebt van je hobby je beroep gemaakt. Doe je het nog altijd even graag?

Ja, zeker! Ik zal het graag blijven doen. Het is wel hard knokken, hé. Ik heb mijn zaak midden in de crisis gestart en dat heb ik gevoeld. Zeker omdat het iets artistiek is, daar gaan mensen sneller op besparen. Maar waar een wil is een weg. Gewoon blijven doorgaan.

 

Je moet durven en doen. En letterlijk ondernemen. Niet denken dat het zomaar in je schoot zal geworpen worden

 

Vanwaar heb je de durf gehaald om toch je zaak te starten?

Ik had me al eens geïnformeerd bij Unizo, maar durfde toen de stap niet zetten. Van de ene op de andere dag ging ik zelfstandige worden en ging ik totaal geen inkomen meer hebben. Puur financïeel maakte ik me wel zorgen over hoe ik dat voor mekaar kon krijgen. Ik panikeerde en ben uiteindelijk opnieuw gaan studeren, lerarenopleiding. Maar intussen bleef ik zowel visagie- als dansopdrachten krijgen. Ik moest iets ondernemen. Daarom stapte ik weer naar Unizo en omdat ik net geen 30 was kon ik instappen in Plan Jonge Zelfstandigen. Dat bood me een heel mooi vangnet. Het was dan of nooit, dus heb ik de sprong gewaagd. Heel spannend!

Ik heb al periodes gehad dat het erg moeilijk was om rond te komen. Maar dan zoek je ook daarvoor een creatieve oplossing en ben je weer vertrokken.

 

Wat zou je aanraden aan mensen die ook hun weg proberen vinden?

Volg je hart. Volg je buikgevoel, zonder te veel na te denken. Je moet het gewoon doen! Niets is nog zeker. De tijd dat we zeker waren van ons pensioen is voorbij. Je moet durven en doen. En letterlijk ondernemen. Niet denken dat het zomaar in je schoot zal geworpen worden. Dat zal het niet zijn. Je moet er durven voor gaan. Het is hard knokken om in het begin nog niet zo veel centen te verdienen. Want one in a million is vanaf het begin meteen vertrokken. Maar volg je hart, ga ervoor en geef niet op! Het is cliché, maar de aanhouder wint. En niet bang zijn om vragen te stellen. Als je vragen hebt, stel ze gewoon en wees eerlijk.

 

MaisonMademoiselle

 

Waar droom je nog van?

Ik wil heel graag letterlijk mijn Maison Mademoiselle. Een pand waar ik een danszaal kan hebben, een kantoortje en een grote dressing. En liefst nog een fotostudio erbij. De danszaal kan ik dan nog verhuren aan jonge dansers, want in Gent is er een tekort aan plaatsen waar dansers kunnen repeteren.

Ik zou ook graag van Maison Mademoiselle nog meer een merk maken. En misschien een t-shirtlijn of zo lanceren.

Een eigen column zou ik ook geweldig vinden. Dat zijn zo dingen die aan het borrelen zijn. Oh ja en mijn grootste droom is met mijn concept naar het buitenland gaan. Hetzelfde idee van een artistiek huis in een ander land lanceren. En dansvideo’s regisseren wil ik graag doen.

 

 ◊

Dromen in overvloed. Benieuwd waar La Mademoiselle binnen 10 jaar wel niet staat.

Haar ketting bestaat uit grote gouden letters: F A I T H. Dat is ook meteen haar sterkte. Blijven geloven in eigen kunnen en niet opgeven.

Naomi heeft de moed gehad om de tijd te nemen voor de zoektocht naar wat ze wil doen. Tijdens dat zoeken werkte ze her en der om te overleven. Haar relatie leed eronder, omdat ze niet aan het verwachtingspatroon voldeed van meteen met een fulltime job te starten. Ze zwom tegen de stroom in. Jaren later bleek dat echter het beste te zijn wat ze kon doen. Ze weet nu beter dan ooit wie ze is en wat ze wil. Met haar eigen artistieke huis doet ze iedere dag wat ze graag doet: met dansen bezig zijn!

‘Je moet FAITH hebben, anders zal het niet lukken.’ – Naomi Schatteman

Meer info op www.maisonmademoiselle.be.
Foto’s: Sam Proesmans

Sophie Snoeckx
About me

GERELATEERDE BERICHTEN

GERMANUS_JANA_ELFIUNICORN_02
Creating her own universe
25 - 01 - 2016
c86e08d8c85b37218e55b881f1896e3d
Waarom we doen wat we doen
30 - 11 - 2015
Improfestival
Mijn eerste improvisatie festival
16 - 11 - 2015
Mijn-Fantastische-Fout
De Fantastische Fout
22 - 10 - 2015
DSC_4549-web 4
Een les in The School of Life
07 - 11 - 2014
MoveLikeYourself_web
Move like yourself
28 - 08 - 2014
Tara-high-res
Helping people
16 - 08 - 2014
10485898_10152136695877301_1701469450_n
Entrepreneurship
09 - 07 - 2014
c57959ee606079c31785fb0d1f028890
Het is feest in mijn hoofd
11 - 06 - 2014

REAGEER

Je e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *