Entrepreneurship


We ontmoeten Ruben in Kube8, een coworking ruimte in Antwerpen. Hij leidt ons naar een ruimte met een verzameling aan vintage meubels die recht uit de serie ‘Mad Men’ zouden kunnen weggeplukt zijn. Ik zou me spontaan in de panterzetel willen neervlijen om mijn tijgerklauwen in een creatief project te zetten. Het is de ideale werkplek voor een jonge ondernemer als Ruben. Nog maar 24 is hij en hij heeft al 2 webwinkels en een logistiek bedrijf opgestart. Die zaken verkocht hij recent om zijn passie voor ondernemen te laten samensmelten met zijn passie voor mode in zijn nieuwe zaak Ruben O Apparel. Hij draagt een opvallende ruitjesbroek van zijn eigen collectie. Enthousiast vertelt hij meteen over dat nieuwste ei dat hij aan het leggen is.
Het is intrigerend om te zien hoe ondernemen als een spel lijkt voor hem. Zijn levensspel. Dag en nacht is hij bezig met het tot leven wekken van projecten die hij in zijn hoofd heeft. Als een kunstenaar creëert Ruben zijn leven. En daar geniet hij zienderogen van.

 
Ruben: In je professionele carrière kan je volgens mij uit niets méér voldoening halen dan iets waar je jaren mee in je hoofd zit effectief in een fysieke context te plaatsen. Dat is ongelooflijk reward fulfilling. It keeps you going.
Daarbij leer je jezelf ook ontzettend goed kennen, want je komt jezelf continu tegen. Er is niemand die zegt wat je moet doen. Je moet jezelf steeds in twijfel trekken en teruggaan op stappen die je genomen hebt. Zo leer je gaandeweg hoe je met mensen moet omgaan en hoe je van bepaalde mensen iets gedaan kan krijgen. Je leert ook hoe je jezelf kan controleren op bepaalde vlakken en hoe je op een goede en respectvolle manier met mensen samenwerkt en toch efficiënt en productief kan zijn. Je zelfontplooiing is enorm tijdens je ondernemerscarrière.
 

Wat is de minder leuke kant van het ondernemen?

Het minder standvastig leven stoort me soms wel. Gisteren was ik om half tien thuis, terwijl mijn vrienden al 3-4 uur op een terras zaten. Die simpelheid van het leven mis ik soms. Als ondernemer moet je continu op de toppen van je tenen lopen om steeds beter te worden. Je hebt continu die drive nodig.
 

Hoe is het ooit allemaal begonnen?

Op mijn 19 moest ik voor mijn studies een businessplan maken. Ik was te benieuwd om te weten of het in realiteit zou werken, dus heb ik al mijn spaarcenten gebruikt om het project tot leven te wekken. Ik heb geluk gehad dat die webwinkel een succes was, zodat ik er nog een tweede kon oprichten en een logistiek bedrijf voor webwinkels kon starten.
Ondernemen is iets wat ik heel graag doe, maar de logistieke wereld kan al snel saai worden. Het is een wereld waar weinig creativiteit aan bod komt. Dat zorgde ervoor dat ik iedere dag ongelukkiger werd. Daarom besloot ik die drie bedrijven te verkopen en me volledig op de fashion te richten met mijn kledinglijn Ruben O Apparel. Een duurzaam kledingmerk waarmee ik made-to-measure en craftmanship betaalbaar wil maken.
 
onderwerp van de foto
 

Ruben O Apparel start je op via Kickstarter. Je pioniert daarmee in België.

Ja, wij verkopen nu al broeken, terwijl de productie nog niet eens gestart is. Bij mensen die ons nu al steunen gaan we thuis hun maten opmeten en samen met hen ontwerpen we dan hun ‘perfecte’ broek. Ze geven het nummer van hun kredietkaart, maar pas als we aan 20 000 euro zitten, gaat de productie van start en gaat het geld effectief van hun rekening.
Indien we die 20 000 euro niet bijeenkrijgen, gaat er niets van hun rekening. Zo’n project via crowd funding is dus tegelijkertijd ook een goed marktonderzoek. Zo zien we wie effectief tot een aankoop zou overgaan.
Het moeilijkste is om aan de mensen hier uit te leggen hoe het exact werkt. In Amerika is Kickstarter even bekend als Ebay, terwijl er in België zelfs geen wetgeving rond crowdfunding bestaat. Uitzoeken hoe dat legaal allemaal in elkaar zit, was echt de hel. Ik moest zelf mijn boontjes doppen en zien hoe alles werkt, want niemand is me voorgegaan. Daar krijg je wel wel respect voor in de ondernemingswereld. Het zat er al even aan te komen dat iemand de eerste moest zijn om via kickstarter te werken. De komende maanden zullen er ongetwijfeld meerdere volgen.
 

Al het geld dat ik ooit verdiend heb, zit in de dingen die ik doe. Ik zou het niet erg vinden moest ik binnen een half jaar verwezend achterblijven met 0,0 euro op mijn bankrekening. Ik geef geen hol om centen.

 

Waarom doe je wat je doet? Heb je een hoger doel in je werk?

Ik vind het heel moeilijk om dat in dit stadium van mijn leven te zeggen, want who knows?
Maar naast het feit dat ik kwaliteitsbroeken wil aanbieden voor het comfort, doe ik het ook omdat ik een verschrikkelijke hekel heb aan de consumptiemaatschappij van vandaag. Als je kijkt wat voor bulk er in winkels als H&M en Zara ligt: katoenen t-shirts aan 12 euro. Die komen van de katoenplant, die gevoed moet worden. Als je dan weet dat 20 tot 30 procent van die kleding in de ketens niet verkocht wordt, zelfs niet in outlets, maar gewoon verbrand wordt, dan draait mijn maag om. Die wegwerpconsumptie is sinds de jaren 80-90 binnengedrongen en onze generatie is het gewoon. Alles is massaconsumptie. De kledingindustrie is op dat vlak misschien zelfs de meest meedogenloze van allemaal. Het moet steeds goedkoper zijn en meer en meer opbrengen. Dat is fundamenteel verkeerd en kan niet blijven duren. Als we de wereld dan toch op een of andere manier willen verbeteren, kunnen we hier al mee beginnen. Sommigen zagen wel dat het zo vervuilend is om aan zo’n lage prijs met Ryan Air te vliegen, maar wat we iedere dag met onze kledij doen is nog veel meer vervuilend dan die een of twee keer per jaar dat we op een vliegtuig springen.
Dat duurzaam kopen is iets dat we mensen geleidelijk aan willen leren.
Niemand weet wat we aan het doen zijn hier op de wereld, maar als we ons dan toch voor iets willen inzetten, dan kunnen we maar proberen te doen wat we denken dat op dit moment goed is.
 

Wat is het belangrijkste dat je al geleerd hebt uit je vijf jaar ondernemerschap?

Money is only money.
Of ik er mijn geld aan zou verbranden of niet, ik ben er altijd voor gegaan. Dat wil ik echt benadrukken: geld is maar geld. Dat klinkt stom, maar het is echt waar. Het zou makkelijk zijn om te zeggen als je veel geld hebt, maar dat heb ik niet. Al het geld dat ik ooit verdiend heb, zit in de dingen die ik doe. En ik zou het niet erg vinden moest ik binnen een half jaar verwezend achterblijven met 0,0 euro op mijn bankrekening. Ik geef geen hol om centen. Uiteraard is geld hebben leuk en het schept mogelijkheden, maar in dit stadium van mijn leven wil ik mij daar niet op vastpinnen. De ervaring die ik de afgelopen 5 jaar heb gehad, is priceless.
 
onderwerp van de foto
 

Is er een methode van werken waar je bij zweert?

Het 80/20-principe is iets dat ik iedere dag hanteer. Dat wil zeggen dat je met 20 procent moeite 80 procent van je resultaten kan bereiken. Zo heb ik onder andere geleerd om niet alles te willen perfectioneren. Gisteren moest ik bijvoorbeeld foto’s trekken van tassen. Daar kan ik makkelijk vijf uur mee bezig zijn: ze in de juiste compositie leggen met het beste licht en er 1600 foto’s van nemen om er twee uit te kiezen die er perfect uitzien. In plaats daarvan besteed ik er een half uur aan en neem ik maar tien foto’s, waaruit ik er dan 2 selecteer. Zo zal ik misschien tien procent minder tassen verkopen doordat dat ik geen topfoto’s heb. Maar ik heb dan wel vier uur uitgespaard die ik aan iets anders heb kunnen besteden, waardoor ik meer omzet kon maken dan die tien procent extra verkochte tassen. Ik heb dus geleerd om dat perfectionisme te laten varen.
Sneller knopen doorhakken hoort daar ook bij. Ik heb gemerkt dat je er bijna geen extra voordeel uithaalt door dingen te blijven overdenken. Als je ergens naartoe wil, neem dan een rationele beslissing en stick with it. Ik probeer niet continu te wikken en wegen en aan alternatieven te blijven denken. Over belangrijke zaken denk ik uiteraard soms eens twee dagen goed na, maar dan ga ik overtuigd in de richting van mijn beslissing.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?

Golf is een inspiratie voor me, er is niets beter. Golven is extreem weg zijn van de wereld. Ik mag dan de grootste zorgen hebben, privé of op het werk, als ik vier uur ga golven ben ik zo op het spel gefocust dat ik alles vergeet.
Ook lopen maakt mijn hoofd leeg. Als ik een goede dag heb gehad ga ik lopen om te ontspannen, met mijn oortjes in. Maar als ik een slechte dag heb gehad en ik over dingen moet nadenken, ga ik zonder oortjes lopen, zelfs al regent het heel hard. Dan heb ik die endorfine nodig. Veel van mijn belangrijkste beslissingen maak ik tijdens het lopen. Na een kwartier lopen kan ik een knoop doorhakken. Ik wist dan op voorhand vaak al wat de juiste beslissing was, maar pas dan durf ik die ook echt te nemen. Om de één of andere reden kan ik tijdens het lopen rationeler nadenken. Ik krijg dan ook vaak ideeën, die ik op mijn dictafoon inspreek.
 

Als je ergens naartoe wil, neem dan een rationele beslissing en stick with it. Probeer niet continu te wikken en wegen en aan alternatieven te blijven denken.

 

Is het in België moeilijker om te ondernemen?

Moeilijker niet, anders. Er wordt vaak gezaagd dat het een ondernemer zo moeilijk wordt gemaakt. Dat is deels waar, in die zin dat we veel bureaucratie en rompslomp hebben, maar uiteindelijk valt het best nog mee. Daar ben je een paar uur per maand mee bezig. Fiscaal is het wel echt moeilijk, daar kan je niet omheen. Toch ben ik ervan overtuigd dat als je goed genoeg bent in wat je doet, je nog altijd kan winnen van vadertje staat. Het is een moeilijke periode nu, iedereen moet inbinden. Maar probeer dan voor die 5 procent die je ergens meer op moet betalen, nog 5 procent ingenieuzer en inventiever te zijn.
Ik ben ervan overtuigd dat je in België nog perfect succesvol kan zijn als ondernemer, maar je moet er wel bikkelhard voor werken. In Amerika is het theoretisch gezien makkelijker, maar je hebt daar ook veel meer concurrentie. Dat is het voordeel aan België: hier zijn niet veel ondernemers. Je bent sneller uniek.
 
onderwerp van de foto
 

Denk je dat iedereen kan ondernemen?

Absoluut niet. Ondernemen heeft voor alle duidelijkheid weinig met intelligentie te maken. Het heeft letterlijk te maken met hoe ondernemend je bent. En vooral hoe gedreven je bent. Het is niet makkelijk om iedere ochtend opnieuw te beginnen pushen tot ’s avonds laat om toch maar het maximum uit een dag te krijgen. Ik denk dat je ondernemen zelfs niet kan leren, dat zit in je bloed. Je moet een drive hebben. Vooral als jonge ondernemer maak je veel fouten, die je enkel kan opvangen door hard te werken. Als je niet bereid bent om 12 tot 16u per dag te werken van maandag tot zaterdag, zal je het moeilijk hebben om 5 jaar te overleven. Maar wanneer je de drive hebt en over gezond verstand beschikt, kom je heel ver. Je moet niet extreem goed zijn in wat je doet, gewoon hard werken, eerlijk werken en proberen om duurzaam iets op te bouwen. Dan kom je er na x aantal jaar wel door.
 

Ik geloof niet in een beetje ondernemen naast je vaste job. Het is all in on or nothing.

 

Wat zou je aanraden aan zij die willen ondernemen?

Kijk eerst of je zeker bent dat je het wil doen. Als je 100% zeker bent, ga er dan ook helemaal voor. Ik geloof niet in een beetje ondernemen naast je vaste job. Het is all in on or nothing. Als je het wil doen, ga er dan volledig voor en steek je hele passie erin. Ga er full time voor, met het risico dat je met weinig achterblijft. Als je dat niet kan doen, behoud dan gewoon je vaste job.
 
Tot slot, een citaat waar je naar leeft?
‘Geniaal en gek zijn is in principe hetzelfde. Het enige verschil is dat je bij het ene succesvol bent en bij het andere niet.’

Niet één keer keek Ruben tijdens het twee uur (!) durende interview op zijn smartphone. Dat vind ik fantastisch, zeker voor een jonge ondernemer. Het zorgde ervoor dat ons gesprek een prachtige flow van inspiratie was. Misschien is dat net eigen aan een ondernemer? Als je iets doet, doe het dan met je volledige focus, met je hele hart en ziel.
Bedankt Ruben!

Wil je dat Ruben jouw maten komt opmeten voor zo’n perfecte broek, dan kan dat via deze link: http://tinyurl.com/l7jasja

Foto’s: Morgan Moller

Sophie Snoeckx
About me

GERELATEERDE BERICHTEN

GERMANUS_JANA_ELFIUNICORN_02
Creating her own universe
25 - 01 - 2016
c86e08d8c85b37218e55b881f1896e3d
Waarom we doen wat we doen
30 - 11 - 2015
Improfestival
Mijn eerste improvisatie festival
16 - 11 - 2015
DSC_4549-web 4
Een les in The School of Life
07 - 11 - 2014
DSC07135
Prison Yoga
08 - 10 - 2014
Tara-high-res
Helping people
16 - 08 - 2014
c57959ee606079c31785fb0d1f028890
Het is feest in mijn hoofd
11 - 06 - 2014
DSC_5476
Acting
06 - 03 - 2014
DeWachter-5
Op de sofa bij Dirk de Wachter
29 - 01 - 2014

REAGEER

Je e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *