Disconnect to Reflect


Het is met een portie oncontroleerbaar schaamrood op de wangen, maar ik beken. Ik heb net de app ‘Selfcontrol’ gedownload. Ja, zelfs voor zelfcontrole bestaat tegenwoordig een app. Meerdere zelfs. Deze werkt zo: je analyseert welke sites het meest van je tijd verspillen, voert die sites in op de app en vervolgens kan je niet meer naar die sites surfen. Zelfs wanneer je je computer herstart, zou het onmogelijk zijn. Hoe lang je geen toegang wil hebben, bepaal je zelf.

De app kwam als geroepen. De laatste tijd ben ik in zo veel dingen geïnteresseerd en wil ik zo veel doen en bijleren, dat 24 uur in een dag niet volstaan. Maar het dringt nu tot me door dat ik vooral focus mis. Biep hier, mail daar, meldingen in overloed. Focus in ondervloed. Het lijkt wel of die meldingen me telkens een kortstondig moment van vreugde bezorgen. Even een kans om mijn hersenen in rustpose op de bank te zetten en me met iets luchtig bezig te houden. Maar al die kleine intermezzo’s zorgen ervoor dat mijn dagen een stuk minder productief zijn.

Het begon allemaal met mijn eerste e-mailadres, maar geleidelijk aan slopen ook Facebook, Twitter, Linkedin, Whatsapp en Instagram mijn leven binnen. Al deze technologie biedt ontelbare mogelijkheden, maar heeft ook mijn aandachtspanne verkort. Nooit heb ik geleerd hoe het internet en zijn toepassingen in mijn leven in te passen.

Hoog tijd dus om wat orde op zaken te stellen! Of hoe Caroline Ven, topvrouw van ondernemingsplatform VKW, het met de nagel op de kop schrijft in De Tijd: ‘Zoals we hebben leren eten met mes en vork omwille van hygiëne en beleefdheid, is er ook nood aan breinhygiëne.’ Enter, de Selfcontrol app.

Vandaag heb ik al even geproefd van die breinhygiëne en het smaakt enorm verfrissend! Ongelooflijk hoe meer ideeën je hoofd kunnen binnenstromen als je multitasken even vervangt door een scherpe focus. Simpelweg met één ding tegelijk bezig zijn, maakt iedere ervaring intenser. Zo heb ik trouwens enorm genoten van het schrijven van dit artikel.
Enkel schrijven.
Rust.

Sophie Snoeckx
About me

GERELATEERDE BERICHTEN

robot
My Future Husband is a Robot
05 - 04 - 2016
Facebook
Ik was verslaafd aan Facebook
23 - 11 - 2015
Herfst
Laat nu maar los
02 - 11 - 2015
Vipassana_web
Mijn Vipassana experiment
01 - 06 - 2015
MijnAvontuurlijksteReis_web
Mijn avontuurlijkste reis
11 - 05 - 2015
anais
Een lege agenda en de kleine Picasso
23 - 01 - 2015
bsthsoaksvintagearticle
Een productieve moord op Superwoman
31 - 10 - 2014
Parijs
3 dingen die ik leerde uit 3 dagen Parijs
24 - 06 - 2014

REAGEER

Je e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *