Ik was verslaafd aan Facebook


Wanneer ik hoog in de wolken hang, word ik altijd filosofischer. Meestal zit ik dan in een vliegtuig. De auto’s lijken steeds meer op speelgoed en ik beeld me in hoe de mensen beneden als een hoop mieren van hier naar daar gaan, vaak ik grote haast. Waarom? Waar zijn we allemaal mee bezig?
Dat soort van lichte vragen gaan er dan door mijn hoofd.
Alle sarcasme op een stokje: eigenlijk krijg ik dan echt een licht en euforisch gevoel. Het lijkt dan of ik alles kan doen met mijn leven. Zoals sommige mensen tijdens het joggen op goede ideeën komen, lukt dat voor mij nog beter boven de wolken.
Dan zie ik mijn leven van op een afstand en kan ik de joystick beter besturen.

Vorige week was het onderweg naar Barcelona dat het filosofie moment zich voordeed.
Dit keer werden de sociale media het object van mijn zelfstudie. Facebook heeft een grotere macht over mij dan ik zou willen. Ik heb de neiging om vaak te kijken of ik geen berichten mis, of ik meldingen heb of misschien nieuwe vriendschapsverzoeken. Wat kunnen die sociale media toch een aparte wereld creëren.

Het is pas wanneer ik een stap terugneem, dat ik besef hoe ik er door gehersenspoeld word. Ping een melding. Korte endorfinestoot in de hersenen. Eens checken. Ha, een vind ik leuk. Yes. Even verder scrollen. Grappige foto. Oe, dat ziet er een leuk artikel uit. Opent artikel in ander tabblad. Nog een interessant artikel. Een kwartier later, 3 artikels verder. Allemaal tot in de helft gelezen.
Verdomme, waarom laat ik mij zo afleiden. Allez hup, terug aan het werk.
Zo gaat het vaak. Studies toonden aan dat iedere keer wanneer we worden afgeleid, het ongeveer 20 minuten duurt eer we weer op gang zijn.
Mijn hoofd krijgt in die tijd té veel impulsen om ze deftig te kunnen verwerken.
Als ik iedere keer dat ik word afgeleid zo’n negatieve gedachte met een scheldwoord krijg, zie ik dat als een alarmbel.

Als ik daar van boven naar mijn mierenzelf beneden kijk, zie ik ook hoe ik stiekem jaloers bewondering heb voor iemand die zijn bakstenen Nokia bovenhaalt. Die persoon verandert meteen in Buddha. In de weekendbijlagen van de krant blader ik altijd naar de rubriek waarbij ze iemand vragen wat de kwaliteit van zijn of haar leven zou verbeteren. Steeds verwacht ik daar te lezen: minder sociale media.
Het besef is er. Waarom kan ik er dan niet vaker van wegblijven?!

Wel, het werkt als spaghetti voor mij. Ik kan het gerust een lange tijd niet eten. Maar van zodra er zo’n heerlijke pot voor mij op tafel staat (ha, ruikt u dat ook?), kan ik gewoon niet maar één bord te eten. On-mogelijk.
“Verlaat dan Facebook!”, zie ik enkele mensen al doorseinen via rookwolken. Daar heb ik aan gedacht. Maar sociale media hebben ook positieve kanten. Zo is het makkelijker om contact te houden met mensen die je in het buitenland leerde kennen en is het leuk om grappige of inspirerende dingen te delen en te lezen of een oproep te doen voor het een of het andere. En bovenal: ik hou enorm veel van het delen van mijn blog en hoe ik zo ook nieuwe, geweldige mensen leer kennen.
Maar daarvoor hoef ik niet iedere dag de sociale media te raadplegen.

Tijd voor een experiment: enkel maandag Facebook. Een radicaal plan om mee te starten. Even alle smartphone-reflexen doden en mijn hersenen herprogrammeren.
Ik ben nu al één week bezig en het voelt goed. Het is eigenlijk niet echt moeilijk om het 6 dagen te laten. Net zoals de spaghetti.
Er zijn mensen die er minder door afgeleid worden en hun tijd perfect kunnen controleren, maar ik hoorde niet tot die club. Op dit moment is zo’n methode voor mij een goede oplossing om bewuster mijn leven te kunnen creëren, zonder de continue input van andere levens.
Nadien kan ik misschien iets proberen als enkel een kwartiertje op sociale media op sommige dagen. Maar voorlopig dus enkel maandag.
U weze gewaarschuwd. Ik negeer u niet. Ik zit in mijn levenslabo.

Tot volgende week!

Sophie Snoeckx
About me

GERELATEERDE BERICHTEN

swimming-dog-
Waar ben je eigenlijk mee bezig?
08 - 02 - 2016
Authenticiteitsdrang
Authenticiteitsdrang
06 - 01 - 2016
c86e08d8c85b37218e55b881f1896e3d
Waarom we doen wat we doen
30 - 11 - 2015
Improfestival
Mijn eerste improvisatie festival
16 - 11 - 2015
verkleinendeoefeningen
Ego verkleinende oefeningen
26 - 02 - 2015
IMG_1031
De burn-out, het taboe voorbij
18 - 11 - 2014
DSC_4549-web 4
Een les in The School of Life
07 - 11 - 2014
c57959ee606079c31785fb0d1f028890
Het is feest in mijn hoofd
11 - 06 - 2014
101401429079504030_pBwGS7Le_c
Disconnect to Reflect
27 - 05 - 2014

REAGEER

Je e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *